Creatief denken en websites maken met kinderen

Teleurgesteld was ‘ie. Het jongetje had graag zijn eigen idee uitgevoerd en nu kon dat niet.

creativiteit kinderenNu vind ik het op zich niet verkeerd dat een kind leert omgaan met teleurstellingen. Hoort er nu eenmaal bij. Maar dit was in de eerste les waarin ik de leerlingen leer een website te maken. En de school wilde graag dat ze dat deden met het thema waar ze met hun klas mee bezig zijn.

Die nacht sliep ik slecht. Ik bleef maar piekeren tot het me ineens helder werd. De kinderen die wel gewoon met de opdracht aan de slag gingen begonnen allerlei stukjes tekst te kopiëren. En plaatjes te verzamelen via Google afbeeldingen. Maar dat was eigenlijk helemaal niet wat ik wilde.

Online spreekbeurt
Ik wilde niet dat ze een soort online spreekbeurt gingen maken van bijeengezochte informatie. Ik wilde dat ze een goede website gingen maken. En een goede website is overzichtelijk, to the point en origineel.

De les daarop besprak ik dat allemaal met ze. En het begon zowaar een beetje te veranderen. In plaats van bloedserieuze onderwerpen kozen ze iets wat ze zelf leuk vonden, binnen het thema. De Europa-groep ging het ineens hebben over Engelse bandjes. Een middeleeuwen-jongen wilde wel iets met games.

Webwinkel
En voor het teleurgestelde jongetje had ik zelf iets leuks bedacht. Hij had namelijk graag een webwinkel willen maken. Maar zijn thema was middeleeuwen. Dus waarom dan geen middeleeuwse webwinkel waar je allemaal gekke middeleeuwse spullen kon kopen, suggereerde ik vol enthousiasme.

Nee, dat vond ‘ie niks. Dat was nep.

Identiteit
Het creatief denken is niet zomaar vanzelf aanwezig bij kinderen, heb ik al vaker gemerkt. Dus ik blijf in mijn lessen bezig dit aan te boren. Omdat ik het een enorm waardevolle vaardigheid vind voor kinderen, juist ook in combinatie met mediawijsheid/ict.

Voor het ontdekken en uiten van hun identiteit. Maar ook voor later, als ze hun eigen plek moeten gaan veroveren op de arbeidsmarkt.

Lees ook:

Makers passen internetlessen toe op ‘echte’ wereld

2 gedachten over “Creatief denken en websites maken met kinderen

 • 10 februari 2015 om 16:11
  Permalink

  Ik moest gelijk denken aan een geweldig filmpje dat ik vorig jaar heb gezien over creativitet bij kinderen en de invloed van het onderwijssysteem. Het is een geillustreerde lezing van Ken Robinson, een ‘education and creativity expert’, die uitlegt dat het standaard onderwijssysteem nu juist de natuurlijke creativiteit van kinderen onderdrukt, en dat er op een heel andere manier lesgegeven zou moeten worden om creatieve geesten te vormen die goed in deze moderne tijd kunnen functioneren. Nu zijn veel van dit soort ideeen wel in gebruik denk ik (bijvoorbeeld op de jenaplan school van mijn kinderen), maar toen ik in je verhaal las dat deze kinderen ten eerste was verteld dat ze binnen een thema moesten blijven, en dat ze vervolgens alleen maar plak- en knipwerk gingen verrichten kreeg ik wel een beetje dat gevoel. Geweldig dus dat het jou gelukt is ze vanuit hun eigen ideeen en inspiratie te laten werken.

  https://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U

 • 11 februari 2015 om 19:50
  Permalink

  Dank je Imke. Ja Ken Robinson is heel bekend en inspirerend. Het was mijn leerlingen niet op die manier verteld hoor (had zelf de wervingstekst geschreven). Maar blijkbaar vatten ze het wel automatisch zo op. Ik had altijd gedacht dat kinderen itt tot volwassenen vanuit zichzelf creatief en fantasierijk waren, maar dat is dus niet altijd zo helaas..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.