Een mediawijs Kerstverhaal

Het was op een vrijdagnamiddag, 21 december 2012. Het was koud en donker buiten. Op een school waren leerkrachten bezig de rommel van het kerstdiner op te ruimen. De leerlingen waren allang naar huis. Het was vakantie nu en daar waren ze erg aan toe.

De docenten konden terugkijken op een gezellige, maar zeer drukke week met hun schaapjes. Er was van alles gebeurd, maar ze hadden de boel bij elkaar weten te houden. Met wat warme glühwein in hun plastic bekertjes zaten ze nog even met elkaar aan tafel. De led-kaarsjes brandden knus. Ze kletsten wat over het nieuwe schooljaar, Kerst en 21-12. Zou de wereld nou toch ineens nog vergaan? Of zou er juist een betere samenleving komen?

Even verderop woonde mediacoach Muriel. Haar man was het huis aan het vertimmeren, terwijl zij bezig was haar mediawijze masterplan uit te broeden. Een plan om alle leerlingen van de scholen in Nederland mediawijs te maken, van de eerste tot de laatste klas.

Ineens lichtten de schermpjes van een aantal docenten op: een WhatsApp-berichtje van Muriel. Ze wilde graag samen met de docenten dit plan maken en vroeg of ze een keer konden afspreken.

Plotseling zagen de docenten het licht. Het vuur was in hen gevaren. Er zou een nieuw schoolprogramma komen! Vanuit de driehoek docenten, ouders en leerlingen zou creativiteit, kritisch denken en samenwerking naar de school worden gebracht! De kinderen zouden bewust met media leren omgaan en dit gaan inzetten om van elkaar te leren en samen mooie plannen te maken en te realiseren voor een betere maatschappij.

De communicatie en betrokkenheid tussen ouders, school en leerlingen zou enorm verbeteren. De leerlingen zouden via het web in contact komen met mensen en organisaties die hen zouden helpen om hun levensdoel te vinden. Het leren zou tijd- en plaats onafhankelijk plaatsvinden en helemaal gaan aansluiten bij de nieuwe kennissamenleving. En iedereen zou zien wat voor prachtige school zij waren zodat alle andere er ook mee aan de slag wilden gaan!

Het is nu een paar jaar later. Gelukkig is de wereld niet vergaan. Op die bewuste dag zijn jong en oud in het onderwijs overal geïnspireerd geraakt om mediawijs te worden en deze boodschap verder te verkondigen.

Eén gedachte over “Een mediawijs Kerstverhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *