Er gaat wat veranderen, en dat is goed

Ik ga minder met mediawijsheid in het onderwijs doen en meer voor andere zelfstandig ondernemers.

Terwijl jij pinot noir in een plastic wijnglas zat te drinken op de camping, op je opblaas flamingo aan het ronddobberen was in de Middellandse Zee, aan het vogelspotten in de Pyreneeën, zat ik thuis achter de computer. En dat was eigenlijk niet zo erg!

Sinds ik zelfstandig ben hou ik elk jaar een soort bedrijfs-APK. En dat is meestal in de zomer, omdat mijn hoofd dan veel ruimte heeft voor peinzen, piekeren, mijmeren, sparren en inzichten.

Mediawijs onderwijs

Flamingo Wikimedia
Flamingo bron: Wikimedia

En om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik ga minder in het onderwijs doen en meer voor andere zelfstandig ondernemers. Dat eerste is wel met pijn in het hart. Na mijn media carrière heb ik me op het onderwijs gestort omdat ik leerlingen en docenten mediawijs wil maken. Ik las op twitter alles over onderwijs, ict en mediawijsheid. Heb veel gesproken met docenten en ouders. Heb mijn pedagogisch didactische aantekening gehaald en ben naschoolse lessen gaan geven op basisscholen. En gastlessen in het voortgezet onderwijs, en cursussen website maken in het beroepsonderwijs.

Dat was intensief en geweldig. En ik blijf het ook doen hoor, maar het wordt niet meer mijn hoofdmoot. Omdat ik er minder impact kan maken dan ik zou willen. Dat heeft met veel dingen te maken, die ik hier niet ga noemen. (Dan gaan we wel een keer een biertje drinken.)

Mediawijs ondernemen

Zelfstandig ondernemers en mediawijsheid: hoe ziet dat er dan uit? Wat heeft een training website maken, personal branding, bloggen of social media nou met mediawijsheid te maken? Naast soul searching heb ik me tegen mijn gewoonte in ook voor zo ongeveer elk webinar en gratis training aangemeld die voorbij kwam op Facebook. (En je weet, als je dat bij 1 hebt gedaan, vliegen de aanbiedingen je om de oren). Dat was leerzaam. Veel business coaches, social media experts e.d. werken volgens hetzelfde stramien: de belofte is meer omzet, meer klanten. Ze inspireren je met een paar tips. Waarna de aanbieding volgt. Ik ben natuurlijk niet verder gegaan met hun aanbod, maar wat ik in ieder geval anders ga doen is:

  • Ik laat je onder begeleiding zelf ontdekken, ervaren en maken. Want ik wil niet dat de inspiratie na een week is weggezakt zodat je er vervolgens niks mee kan.
  • Ik heb niet als uitgangspunt meer omzet of meer klanten, maar ik wil het web leuker maken door je met meer grip en creativiteit te laten werken aan een originele online identiteit of ‘personal brand’ die echt iets toevoegt.

Er staan inmiddels 1 training en en coachings op de rol, maar er zullen meer volgen. Ik hoor graag suggesties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.