Naschoolse lessen digitale vaardigheden kinderen

Hoe werkt internet eigenlijk? Hoe ‘denken’ computers? Waarom is gamen zo leuk en hoe maak je er zelf een? Hoe zorg je ervoor dat je website veilig is?

©2MW Scratch les op de baisschool
Scratch les op de basisschool

Met deze en vele andere kwesties gaan kinderen aan de slag tijdens de naschoolse lessen games en sites maken van 2MW. Hierdoor leren ze onder andere de basis van programmeren. Een belangrijke vaardigheid voor nu en de toekomst.

Programmeren
Programmeren is hot. In Engeland zijn basisscholen in 2014 gestart met programmeerlessen. Op sociale media werd op initiatief van staatssecretaris Sander Dekker via #onderwijs2032 flink gediscussieerd over wat kinderen in het Nederlandse onderwijs zouden moeten leren. En of ict en programmeren daar niet een veel grotere rol in moet spelen.

Want programmeervaardigheden geven onze kinderen niet alleen later meer kans op een baan. Ze krijgen hierdoor ook meer grip op computers en het web. Zodat ze leren hoe ze daar op een positieve manier aan kunnen bijdragen.

ScratchScratch
In de naschoolse lessen gaan de deelnemers onder andere aan de slag met het programma Scratch, dat is ontworpen door het MIT (de technische universiteit van Massachusetts). Hiermee leren de kinderen hoe ze series instructies kunnen geven aan de computer. Zo kunnen ze helemaal zelf een game of animatie maken.

Website maken
Ook leer ik ze hoe ze een echte website kunnen maken. Ze gaan een naam en ontwerp voor de website kiezen, pagina’s aanmaken, berichten en afbeeldingen op de site zetten, foto’s bewerken, favoriete filmpjes plaatsen en linkjes naar andere websites maken.

Ze leren welke foto’s ze wel en niet voor hun site mogen gebruiken. Wat leuk is om te delen en wat je beter privé kunt houden. Want ze zetten hun website in de online wereld, waar alles openbaar is. Dan kun je beter met iets leuks en origineels komen. Iets wat echt van jou is zonder dat je al te persoonlijke zaken onthult.

Creativiteit
Het gaat in de cursus niet alleen om digitale vaardigheden en mediawijsheid. Minstens zo belangrijk bij het maken van een game en site is het ontwikkelen van eigen ideeën, hun creativiteit.

Dit betreft een serie van 8 lessen van 1,5 uur.

Het is ook mogelijk dat 2MW alleen met programmeren, games of een website maken aan de slag gaat en dit verder met de leerlingen uitdiept.

De lessen zijn geschikt voor de midden/bovenbouw van de basisschool. Benodigdheden: computers met internet voor alle deelnemers en een digibord of beamer.

Ik geef ook series lessen aan de middenbouw op de ipad of tablet. Hier gaan de leerlingen aan de slag met robots, programmeren en animaties maken.

2MW biedt deze lessen aan via de brede school op basisscholen en via de cursus games en sites maken bij FluXus.

Meer weten? Neem contact op!

Eén gedachte over “Naschoolse lessen digitale vaardigheden kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.