Wees alsjeblieft niet jezelf online

Duizenden meisjes die voor hun popidool uit de kleren gaan voor hun webcam. Twee jongens die zich afvragen of ze wel kunnen poepen en masturberen nu ze 24/7 online worden gestreamd.

De Week van de Mediawijsheid heeft dit jaar als thema Media & Respect. Dat je niet moet gaan zitten schreeuwen en schelden op internet. En schaamteloos alles op internet gooien voor de likes zonder na te denken over de impact.

Dat je moet beseffen dat je je in de publieke ruimte bevindt zodra je online gaat. En daar hoort respect voor anderen, behulpzaamheid, zelfbeheersing, verdraagzaamheid en dergelijke bij, om de boel bij elkaar te houden.

Bron: Flickr H.L.L.T. Somebody's watching you
Bron: Flickr H.L.L.T. Somebody’s watching you

Super stream me

En dus ook bewust zijn van hoe je jezelf daar gedraagt. Dit zie je bij het experiment Super stream me. Voortdurend zijn Tim en Nicolaas in gevecht met het verlangen zichzelf te zijn, terwijl het 24/7 live zijn hen dat onmogelijk maakt.

Het lijkt mij een beetje zoals streng gelovigen het moeten ervaren: dat er altijd iets of iemand over je schouder meekijkt. En die daar nog over oordeelt ook. En dat je daarom een soort verwrongen aangepast gedrag vertoond. Ook wanneer je gewoon thuis in je eentje aan het poepen en masturberen bent. Als je dat al durft.

In het geval van je op internet begeven is het dus juist erg nuttig om je voortdurend van dat meekijk-idee bewust te zijn. En in de openbareruimte-stand te gaan. Jezelf zijn doe je dan maar ergens anders.

Zelfrespect

Je bewust zijn van de consequenties van je online gedrag (voor anderen en jezelf), vraagt empathie en zelfrespect. Als je empathisch vermogen hebt weet je bijvoorbeeld dat je alles wat je online doet hard kan overkomen. Dus dat je het een beetje vriendelijk moet aankleden.

Als je jezelf respecteert ga je niet met je boobies lopen zwaaien voor de webcam. Ook al vraagt iemand dat van wie je denkt dat het een woest aantrekkelijke boyband-ster is. En ben je 13 en gieren de hormonen door je lijf.

Helaas hebben jongeren van nu de tijd niet om die skills via levenservaring eens rustig te ontwikkelen. Zodra ze online gaan moet dat eigenlijk al bij ze aanwezig zijn. Een belangrijk onderdeel dus van mediaopvoeding.

Hierbij alvast een zetje.

2 gedachten over “Wees alsjeblieft niet jezelf online

 • 29 november 2015 om 07:26
  Permalink

  In deel 11, Balans tussen off- en online haal ik bijvoorbeeld de filosoof Hans Schnitzler aan die het in zijn boek “Het digitale proletariaat” heeft over hoe onze samenleving last heeft van de persoonlijke oprispingen die iedereen de media toevertrouwt. Hij zegt het zo op blz. 130:

  “Wanneer particuliere binnenwerelden publieke draagwijdte krijgen , treedt juist de wispelturigheid naar buiten die kenmerkend is voor de emotionele huishouding van het individu. In zo’n situatie kan een willekeurige gedachteflard of een persoonlijke oprisping van een twitterende dan wel facebookende scholier, politicus of celebrity maatschappelijke consternatie veroorzaken, opsporingsdiensten mobiliseren of berichten in nieuwsrubrieken domineren. Ondertussen doen onze hypergepersonaliseerde smartphones en andere gadgets het doen voorkomen alsof het publieke domein een extensie van onze huiskamer is- het vertrek waar bij uitstek “alles gezegd moet kunnen worden”. De omgeving waar onmiddellijke behoeftebevrediging en onvoorwaardelijke erkenning van nature thuis zijn, breekt zo uit haar anonieme kluisters en eist publieke rechten op”.

  Om terug te komen op jouw stelling “wees niet jezelf online”: veel mensen zijn al – bijvoorbeeld op datingsites – iemand anders online; dat lijkt me ook weer niet de bedoeling. Online kun je wel een tipje van de sluier, van jezelf, oplichten.

 • 29 november 2015 om 10:36
  Permalink

  Dank voor je reactie Roeland! Ga ik toch maar eens lezen, die Schnitzeler. Ik denk dat er een eerste zin was weggevallen bij je reactie, maar heb je blogpost gevonden waar je op duidt: http://www.mediawijzer.net/de-netwerkmaatschappij-deel-11-balans-tussen-off-en-online/
  Zoals ik ook in mijn blog schrijf: het gaat online om die openbareruimte-stand. Dat doe je als volwassenen toch ook als je bv op je werk bent. Je bent dus wel jezelf, maar dan je openbare zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.